S-A SPART ECRANUL TELEFONULUI?
Cunoaștem senzația neplăcută, de gol în stomac, atunci când ne aplecăm să ne ridicăm telefonul de pe jos, după ce l-am scăpat.
Dacă ai avut nenorocul și s-a spart ecranul telefonului la impactul cu solul, bănuim că ți-au venit în minte următoarele întrebări:
- oare cât costă reparația ecranului spart?
- pot să mi-l fac pe garanție? abia l-am luat acum câteva luni
- cât durează să-mi repare ecranul spart?
- pot să-l mai folosesc așa cu ecranul spart o perioadă?
- pot să mi-l repar singur, ca să ies mai ieftin?
- ce să fac pe viitor să evit să-mi mai sparg ecranul telefonului?
Aproape toți am trecut printr-o experiență neplăcută, de acest gen. Din fericire, sunt soluții și rezolvări pentru aceste probleme și situații.
În următorul articol am centralizat și concluzionat sfaturile și recomandările colegilor noștri de la tehnic, cât și a colegilor noștri de la vânzări accesorii.
Acest articol o să răspundă la întrebările și nelămuririle tale. O să te ajute să înțelegi care este diferența dintre opțiunile existente și să iei DECIZIA CEA MAI CORECTĂ PENTRU TINE.
Sfaturile și recomandările vin în urma experienței acumulate în decursul timpului, de la cei câțiva zeci de mii de clienți pe care i-am avut
Înainte de a răspunde la întrebările de mai sus, o să facem o descriere a ce înseamnă un display sau ecran de telefon. Display-ul sau ecranul telefonului (care este unul și același lucru) este componenta ce afișează imaginile / conținutul grafic. Este cea mai scumpă componentă dintr-un telefon.
Ecranele telefoanelor se sparg pentru că sunt făcute din materiale sensibile la șocuri, presiuni mecanice, lovituri, etc. Partea de la suprafață este din sticlă sau materiale compozite asemănătoare sticlei.Ecranele telefoanelor se sparg chiar dacă sunt tratate prin diferite procedee și tehnici pentru a la crește duritatea. Diferă doar intensitatea șocului mecanic la care cedează.
Example de cum îți sparg clienții ecranele, găsiți aici
Ecranele sunt de mai multe tipuri.O să le enumerăm, fără a intra prea mult în detaliile tehnice, ca să nu vă plictisim.
Tipuri de ecrane după tehnologia utilizată:
- TFT LCD
- IPS-LCD
- OLED
- AMOLED
- Super AMOLED
Cele din urmă fiind și cele mai performante
Există 4 TIPURI de ecrane după starea tehnică, și proveniență:
- originale noi – de la reprezentanță sau reselleri, tip service pack
- originale second hand – utilizate, recuperate de pe alte dispozitive
- recondiționate / refurbished – sunt originale cu sticla înlocuită
- aftermarket – sunt compatibile, de la alți producători terți
Au calități, proprietăți, garanții și prețuri diferite. Articol detaliat despre care este diferența dintre ele, avantaje și dezavantaje, puteți citi aici
Din ce este construit un ecran de telefon (ansamblu complet)?
Majoritatea generațiilor noi de ecrane de telefon sunt făcute din 3 straturi principale:
- sticla de la suprafață
- touchscreen-ul – senzor tactil
- ecranul / display-ul propriu zis
În câte moduri se poate sparge un ecran de telefon?
În urma impactului, pot exista aprox. 5 SCENARII ce pot afecta funcționalitatea ecranului spart de la telefon:
1. se sparge doar sticla ecranului de la suprafață. Telefonul este în continuare funcțional, touchscreen-ul funcționează, display-ul afișează normal. Acesta este cel mai fericit caz. Se poate remedia prin înlocuirea sticlei de la suprafață. Procesul se mai numește recondiționare sau refurbishing. Rămâneți cu ecranul dvs., dar cu sticla înlocuită.
2. se sparge sticla ecranului de la suprafață, dar au mai apărut dungi sau pete pe ecran. Apariția petelor și/sau a dungilor denotă faptul că a fost afectat și ecranul telefonului. În această situație este necesară înlocuirea ecranului (ansamblu complet). Nu se poate recondiționa.
3. se sparge sticla ecranului de la suprafața, și touchscreen-ul funcționează parțial, sau deloc. Această situație, se poate remedia prin înlocuirea sticlei și a touchscreen-ului. Această operațiune nu se poate efectua la toate modele și brandurile de telefoane. Este o operațiune cu un grad de complexitate ridicat, și din acest motiv multe service-uri gsm preferă să înlocuiască ecranul / display-ul (ansamblu complet).
4. sticla de la suprafața ecranului nu este spartă, dar au apărut pete și/sau dungi pe ecran. Este necesară înlocuirea ecranului (ansamblu complet). De obicei această situație apare în urma unei tensiuni sau a unei presiuni exercitate asupra telefonului.
5. sticla de la suprafața ecranului nu este spartă, ecranul este total negru (nu afișează nimic), telefonul este funcțional, poate primi apeluri. În această situație, necesită înlocuirea ecranului de telefon (ansamblu complet).
În video de mai jos, aveți exemplificările:
Alte 4 situații des întâlnite
În funcție de tipul ecranului, intensitate și zona impactului, mai pot apărea următoarele situații:
1. apare o mica pată neagră pe ecranul telefonului. Aceasta în timp se poate extinde și afectează întreg ecranul.Necesită înlocuirea ecranului (ansamblu complet)
2. sticla de la suprafață și ecranul nu par afectate,dar din cand în cand imaginea de pe ecran are intermitențe (imagini tip flash) pe anumite zone, sau pe întreaga suprafață. Necesită înlocuirea ecranului (ansamblu complet)
3. în urma impactului a apărut o dungă/linie de o intensitate luminoasă crescută. Această apare din cauza unui contact imperfect dintre banda flex conectoare, care face conexiunea dintre ecran și placă de bază a telefonului. Necesită înlocuirea ecranului (ansamblu complet)
4. în urma spargerii sticlei de la suprafață, pe ecranul telefonului apar pete gălbui de intensitate redusă, chiar sub zonele de crăpături, fisuri. Aceste sunt pete de presiune, și sunt create de bucățile de sticlă ce apasă pe ecran. Acestea vor dispărea după înlocuirea sticlei sparte.
Aproximativ 70% din ecrane se sparg de la margini. Marginile ecranelor sunt mai expuse, și mai sensibile (în special ecranele cu margini curbate).
Alte situații des întâlnite sunt acelea în care după înlocuirea ecranului, tehnicianul mai descoperă și alte defecțiuni dacă telefonul a suferit un șoc mecanic sever. În această situație se comunica clientului costurile suplimentare, pentru a-și da acordul.Verificarea telefonului nu se poate face complet în fază inițială, dacă ecranul nu este funcțional, din această cauză tehnicianul nu poate avea acces la toate funcțiile telefonului.
Toate ecranele se sparg, indiferent de tehnologia folosită, diferă doar forța, intensitatea impactului și modul în care a căzut.
Am avut clienți care erau foarte nedumeriți:
– de ce s-a spart ecranul telefonului așa ușor? L-am scăpat de la o înălțime de numai 50 cm, și s-a spart! L-am mai scăpat de mai multe ori, de la distanțe mai mari, și nu s-a spart ecranul!
– odată l-am scăpat de la etajul unu, și nu s-a spart ecranul telefonului, acum l-am scăpat când l-am scos din buzunar, de ce?
– l-am pus în geantă, și când l-am scos am descoperit că ecranul era spart!
– l-am scăpat de la distanță mică, pe o pietricică, și s-a spart? De ce?
Nici un ecran de telefon nu se sparge la fel, fiecare are povestea, întâmplarea și scenariul lui.
Ce am concluzionat noi:
- le 70% din telefoane se sparg ecranele la colțuri și margini;
- dacă impactul este pe o suprafață mai mare, și pe mijlocul ecranului, șansele de a supraviețui sunt mai mari, chiar și la șocuri mecanice mari;
- dacă impactul este pe un punct mic, și mai ales contondent, ecranul se sparge, chiar și la șocuri mecanice mici;
- Ecranul rezistă la presiuni și apăsări de intensitate medie și mare doar pe mijlocul ecranului. Marginile și colțurile sunt cele mai vulnerabile.
În unele situații fericite, în urma impactului sau a contactului cu solul, telefonul scapă doar cu niște zgârieturi pe suprafața sticlei. Acestea nu influențează funcționalitatea telefonului, dar deranjează din punct de vedere estetic și optic utilizatorul.
Ce soluții sunt în cazul în care ai zgârieturi pe ecranul telefonului? Citiți următorul articol cu sfaturi si recomandări aici
.
Cât costă să repari un ecran spart la telefon?
Este prima întrebare care ne trece prin minte. Ne creează ceva fiori și emoții.În funcție de costuri, unii clienți se hotărăsc dacă se merită să repare telefonul, sau nu. Unii clienți îl abandonează și își achiziționează altul.
Pentru a răspunde la această întrebare importantă, o să punem pe categorii, în funcție de:
- brand și model
- tipul de operațiune
- tipul de componentă/piesă schimbată
Cât costă ecranul spart la un telefon Samsung?
Telefoanele Samsung au cele mai performante și mai calitative ecrane de pe piață. Samsung a progresat și inovat în permanență în acest domeniu. Ecranele noi de tip SERVICE PACK, adică originale, sunt destul de scumpe, dar reprezintă cea mai bună calitate dintre toate opțiunile.
Ecranele pot fi:
- originale noi – service pack, costă aprox. 50% din prețul telefonului
- originale – second hand, ar trebui să fie mai ieftin cu aprox. 20% față de original nou, service pack
- recondiționat – costă 30% mai puțin decât un original nou, service pack
- aftermarket – poate reprezenta aprox. 40% din prețul unui original nou, service pack
Operațiunea de recondiționare la ecranul dvs. cu sticla spartă, este de aprox. 40% din prețul unui ecran original nou.
Dacă doriți să aflați PREȚUL EXACT pentru telefonul dvs. apăsați pe butonul de mai jos! ⬇️
.
Detalii importante despre ecranele Samsung
- originale noi – service pack. La gama high/flagship vin împreună cu rama și acumulator, arată impecabil. De obicei se oferă garanția maximă. Sunt pe piață la mai mulți furnizori.
- originale – second hand. Recuperate de pe alte dispozitive. Pot avea zgarieturi, urme de uzură, și cel mai grav, pot avea efectul de BURN IN. Este acel efect roșiatic pe fundalul ecranului, specific ecranelor ce au fost utilizate termen îndelungat pe aceleași aplicații.
- recondiționate – în urma operațiunii de recondiționare, pot avea unele urme sub sticlă: umbre, scame, mici bule de aer, etc. În timp, de la șocuri mecanice, chiar și de intensitate medie, pot apărea dungi/linii luminoase, sau mai pot apărea probleme cu touchscreen-ul
- aftermarket – la seriile S / NOTE/ FLIP/ FOLD, nu se găsesc pe piață varianta aftermarket, doar originale service pack. Pentru celelalte serii, precum seria A, J, se găsesc variante alternative în locul celor originale. Ele nu au aceeași calitate și performanțe. Culorile, contrastul și luminozitatea nu sunt la fel de puternice precum la cele originale. Noi nu le recomandăm.
Cât costă ecranul spart la un telefon iPhone?
Ecranele / display-urile de iPhone sunt mai scumpe comparativ cu cele de la Samsung, în special la ultimele generații apărute. Se procură mai greu, din cauza faptului că Apple nu este atât de permisiv cu distribuția de piese și componente originale. Ele se distribuie doar pe canalele agreate, prin reselleri oficiali.
Ecranele pot fi:
- originale noi – se vând prin reselleri oficiali, vin cu garanție maximă. Prețul poate ajunge la aprox. 60% din prețul telefonului
- originale second hand – sunt ecrane recuperate de pe telefoane noi, sau puțin folosite. Prețul este cu aprox. 20% mai mic decât la cele originale noi.
- recondiționate – sunt ecrane originale, dar cu sticla de la suprafață schimbată. Prețul este cu aprox. 30% mai mic decât un original nou.
- aftermarket – se găsesc pe piață varianta aftermarket pentru majoritatea modelelor. Prețul este de aprox. 50 % din prețul unui ecran original nou.
- Operațiunea de recondiționare la ecranul dvs. cu sticla spartă, este de aprox. 40% din prețul unui ecran original nou.
Dacă doriți să aflați PREȚUL EXACT pentru telefonul dvs. apăsați pe butonul de mai jos!
.
Detalii importante despre ecranele iPhone
- originale noi – se vand doar prin reselleri oficiali, împreuna cu montajul. Nu se vand separat.
- originale – second hand. Recuperate de pe alte dispozitive. Pot avea zgarieturi, urme de uzură minore.
- recondiționate – în urma operațiunii de recondiționare, pot avea unele urme sub sticlă: umbre, scame, mici bule de aer, etc. În timp, de la șocuri mecanice, chiar și de intensitate medie, pot apărea dungi/linii luminoase, sau mai pot apărea probleme cu touchscreen-ul
- aftermarket – Ele nu au aceeași calitate și performanțe. Culorile, contrastul și luminozitatea nu sunt la fel de puternice precum la cele originale.
Notă importantă! Apple de ceva timp a introdus procedura de serializare a componentelor, la generațiile noi de iPhone. Ce înseamna asta? Componentele mai importante din telefon (display, baterie, cameră) sunt împerecheate cu seria IMEI a telefonului. Dacă se înlocuiește una din componentele menționate mai sus, tot cu o componentă originală, o sa apară în meniul telefonului o notificare de la sistem, prin care informează că nu se poate verifica dacă respectiva componentă este originală. Mesajul este pur informativ, telefonul funcționează în parametri normali.
Mai multe detalii puteți citi în acest articol – link
O altă situație des întâlnită la iPhone, este legată de FACE ID. La telefoanele iPhone, pe lângă ecranul care este sensibil la șocuri mecanice, mai exista o componentă / modul, la fel de sensibilă, este vorba de FACE ID. Au fost nenumărate cazuri în care sa defectat și această componentă în urma spargerii ecranului. Din fericire se poate repara.
.
Cât costă ecranul spart la un telefon Huawei?
Ecranele / display-urile de Huawei sunt mai acceptabile ca și preț comparativ cu cele de la Samsung și Apple.
Ecranele pot fi:
- originale noi – se vând la diferiți furnizori, vin cu garanție maximă. Prețul poate ajunge la aprox. 60% din prețul telefonului
- recondiționate – sunt ecrane originale, dar cu sticla de la suprafață schimbată. Prețul este cu aprox. 30% mai mic decat un original nou.
- aftermarket – se găsesc pe piață varianta aftermarket pentru majoritatea modelelor. Prețul este de aprox. 50-60 % din prețul unui ecran original nou.
Operațiunea de recondiționare la ecranul dvs. cu sticla spartă, este de aprox. 40% din prețul unui ecran original nou.
Dacă doriți să aflați PREȚUL EXACT pentru telefonul dvs. apăsați pe butonul de mai jos! ⬇️
.
Detalii importante despre ecranele Huawei
- originale noi – service pack – Se găsesc pe piață la mai mulți furnizori, vin majoritatea modelelor cu baterie, rama și periferice.
- recondiționate – în urma operațiunii de recondiționare, pot avea unele urme sub sticlă: umbre, scame, mici bule de aer, etc. În timp, de la șocuri mecanice, chiar și de intensitate medie, pot apărea dungi/linii luminoase, sau mai pot apărea probleme cu touchscreen-ul
- aftermarket – Ele nu au aceeași calitate și performanțe. Culorile, contrastul și luminozitatea nu sunt la fel de puternice precum la cele originale.Uneori unele loturi nu sunt în conformitate.
.
Cât costă ecranul spart la alte branduri precum Xiaomi, Oppo, Motorola, Google Pixel, Oneplus, Nokia, LG, Asus, Allview, etc.?
La brandurile, Xiaomi, Oppo, Motorola, Google Pixel se găsesc preponderent în proporție de 90-95% aftermarket. Atenție! Unele loturi au probleme, nu sunt conforme. Prețurile variază între 40 – 50% din prețul telefonului.
La brandurile Oneplus, Nokia, Xiaomi, sunt în aceeași situație, se găsesc la furnizori în varianta aftermarket.
Operațiunea de recondiționare la ecranele cu sticla spartă (pentru modelele menționate mai sus), este de aprox. 50% din prețul unui ecran aftermarket. Nu se pot recondiționa ecranele la toate modelele, pentru că nu se găsesc la furnizori sticla de inlocuit.
Dacă doriți să aflați PREȚUL EXACT pentru telefonul dvs. apăsați pe butonul de mai jos! ⬇️
.
Pot să-mi repar ecranul spart pe garanție?
Dacă un telefon a fost deteriorat în urma unui șoc mecanic, sau impact, și dacă dispozitivul se află încă în perioada de garanție, nu are rost să-l trimiteți la vânzător pentru a beneficia de respectivă garanție.
De ce? Pentru că șocurile mecanice nu fac obiectul garanției!
Mai mult de atât, vânzătorul o să vă anuleze certificatul de garanție.
Așa că, pierdeți timp mergând în această direcție.
Vă recomandăm să vă orientați către un service local sau național, și să efectuați reparația contra cost.
Înainte să vă orientați către acțiunea de a vă repara telefonul, verificați dacă beneficiați de o asigurare. Este posibil ca la momentul achiziției să fi avut și această opțiune din parte vânzătorului, contra unei sume lunare.La noi în România oferă acest gen de asigurări furnizorii de servicii telecom, gen Orange, Vodafone, etc. Mai multe despre asigurări pentru telefoane, puteți citi în acest articol – link
.
Cât durează reparația unui ecran spart?
Majoritatea clienților își doresc telefonul reparat în cel mai scut timp posibil!
Au nevoie de el, este un dispozitiv indispensabil în viața de zi cu zi.
Într-un service timpii pot varia, în funcție și de cât de aglomerat este în perioada respectivă.
Timpii sunt determinați de către manopere și operațiuni:
- dezasamblare
- curățare
- montare ecran nou
- timp în presă, și/sau uscare adezivi
- testele finale
Durata reparației la Samsung
Înlocuire ecran complet – aprox. 2-3h
Recondiționare sticlă ecran spart (ecran normal)- aprox 3-4h
Recondiționare sticlă ecran spart (ecran curbat) – aprox 1-2 zile
Durata reparației la iPhone
Înlocuire ecran complet – aprox. 30 min
Recondiționare sticlă ecran spart (ecran normal) – aprox 1-2h
Durata reparației la Huawei
Înlocuire ecran complet – aprox. 2-3h
Recondiționare sticlă ecran spart (ecran normal)- aprox 2-4h
Recondiționare sticlă ecran spart (ecran curbat) – aprox 1-2 zile
Durata reparației la alte branduri precum Xiaomi, Oppo,Motorola,Google Pixel, Oneplus, Nokia, LG, Asus, Allview, etc.?
Înlocuire ecran complet – aprox. 2-3h
Recondiționare sticlă ecran spart (ecran normal)- aprox 2-4h
.
Se mai merită să-mi repar telefonul dacă i-am spart ecranul?
Este una din dilemele clienților aflați în aceasta situatie.
Deciziile sunt luate după următoarele criterii:
- costuri
- calitate
- timp
- rentabilitate
Opțiunile ar fi :
-
- înlocuirea cu display original – optează clienții ce doresc calitatea maximă
- înlocuirea cu display second hand – optează clienții ce doresc produs original dar la un preț mai mic
- înlocuirea cu display aftermarket – optează clienții ce nu pun accent pe calitate și vor un preț cât mai scăzut
- recondiționarea sticlei ecranului – atunci cand se poate schimba doar sticlă, 70% din clienți sunt de acord, 25% optează pentru înlocuire cu ecran aftermarket, o mică parte de aprox. 5% optează pentru original.
- timp scurt – clienții ce doresc rezolvarea cât mai rapidă, indiferent de costuri
- renunțare – clientul preferă să-și achiziționeze alt telefon (la abonament, sau la fidelizare, sau cash), considerând nerentabil să-l repare pe cel vechi
Alte situații întâlnite mai rar:
- repară telefonul, chiar dacă este mai vechi, pentru că s-a obișnuit cu el
- repară telefonul, chiar dacă este mai vechi, pentru ca are date personale în el
- repară telefonul pentru a-l dona altui membru de familie, el urmând să-și achiziționeze unul nou
- clientul optează să-și cumpere singur ecranul nou (de pe Aliexpress sau de la furnizori locali), și apelează la un service să-l monteze. Nu recomandăm această variantă, clientul nu o sa beneficieze de garanție.
Deci, puteți să vă hotărâți orientându-vă după criteriile și detaliile de mai sus.
.
Evită următoarele greșeli!
Dacă ai reușit “performanța” de a-ți sparge sticla ecranului, evită să faci următoarele greșeli:
- nu mai folosi telefonul cu sticla spartă! În timp, prin crăpăturile sticlei pot intra praful și umezeala. Acestea pot afecta ecranul, făcându-l ireparabil! Singura opțiune rămâne de a înlocui ecranul complet. Opțiune ce este mai scumpă decat înlocuirea sticlei.
- nu mai folosi telefonul cu sticla spartă! Așchiile/cioburile de la sticla ecranului îți pot răni degetele, sau chiar fața!
- nu încerca să-ți repari tu singur telefonul! Am avut destui clienți ce au încercat să-și desfacă singuri telefonul. Rezultatul? L-au distrus și mai tare! Majoritatea generatiilor noi de telefoane sunt lipite, nu au șuruburi. În încercarea de a le desface, au distrus componente din telefon făcându-l inutilizabil.
–
Cum să-ți protejezi telefonul, ca să nu-l spargi?
Paza bună, trece primejdia rea! Așa spunea un vechi proverb din popor! Este valabil și în cazul telefoanelor!
-
- protejează-l cu o husă. O husă nu foarte subțire, care să protejeze canturile, în special.
- protejează ecranul cu o folie de sticlă sau de silicon. O să-ți mulțumești mai târziu! Care este diferenta dintre ele, gasesti în acest articol, aici
- fii responsabil în utilizarea lui – nu-l pune pe marginile masei, a noptierei, etc
– nu-l pune în buzunarul din spate al pantalonilor
– nu-l pune în buzunar cu alte obiecte contondente (ex.chei)
– să aveți grijă unde-l țineți, când coborâți din mașină
– nu-l lăsați la îndemana copiilor, etc.
Un articol cu mai multe sfaturi și recomandări găsiți aici
–
Cu ce te putem ajuta noi?
Indiferent de situație, sau caz, noi putem să te ajutam cu înlocuirea sau recondiționarea ecranului de la telefonul tău!
Suntem specializați pe acest domeniu. Putem înlocui sau recondiționa 98% din ecranele sparte de telefoane, tablete, și chiar de la smartwatch-uri.
Detalii despre cum se repară un display spart la Service Gsm Zone puteți viziona in video de mai jos ⬇️
Suntem cel mai longeviv service GSM din Iași! Încă din 1998! Detalii despre serviciile noastre:
- reparații telefoane
- reparații display-uri
- reparații tablete
- reparații laptop-uri
- decodări și deblocări
- vânzări accesorii telefoane
- consultanță
Autor: Abutoaiei Marian – Gsm Zone
Autor: Abutoaiei Marian – Gsm Zone
© Drepturi de Autor (Copyright) – Acest articol este proprietatea Gsm Zone – Abutoaiei Marian (www.gsmzone.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link direcționat către acest articol! Orice încălcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.